Apie šiuos vaikus niekas nenori kalbėti: institucijos neįgalios padėti, o saugesniu prieglobsčiu tampa gatvė (LRT.LT)

2020 m. kovo 16 d. dėl Covid-19 pandemijos visoje Lietuvoje bus įvestas karantinas.

Kai kurie vaikai bei jaunuoliai ir karantino metu būriuojasi gatvėje, kadangi jiems gatvė yra daug saugesnė erdvė nei namai, portalui LRT.lt sako socialinis gatvės darbuotojas Kasparas Laureckis. Pasak jo, šie vaikai dar yra paraštėse, apie juos nenorima kalbėti, o jei jie sąžiningai laikytųsi karantino sąlygų, galbūt būtų jaučiamos daug skaudesnės pasekmės.

  • Svarbu suprasti, kad žmonės, laiką leidžiantys gatvėje, yra skirtingi. Vilnius social club socialinių gatvės darbuotojų tikslas – surasti pačius pažeidžiamiausius, kurie susiduria su problemomis šeimoje, patiria smurtą. Gali būti, kad pažeidžiamesni vaikai daugiau laiko praleidžia gatvėje – gatvė jiems tampa ne tik ta vieta, kur jie gali susitikti su kitais, bet ir tam tikra identiteto dalis.
  • Įvedus karantiną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija apskaičiavo, kad kompiuterio ar interneto Lietuvoje neturi daugiau nei 35 tūkst. moksleivių. Anot K. Laureckio, šis skaičius iliustruoja, kiek vaikų ir jaunuolių mūsų šalyje patiria sunkumus: „Net neabejoju, kad jiems netgi ne vien kompiuterių trūksta. Tie vaikai ir jaunuoliai, kurie savo namuose neturėjo išmaniųjų įrenginių, interneto, jie lygiai taip pat stokoja ir skaitmeninio raštingumo įgūdžių. Vien tik davus priemones, problemų taip lengvai neišspręsi. Mes vis dar turime daug vaikų ir jaunuolių paraštėse, kurie nesulaukia pagalbos, kurių teisės nėra iki galo užtikrinamos“, – teigia K. Laureckis.
  • Ne sienos ir ne kompiuteriai dirba su vaikais ir jaunuoliais. (…) Galime daug investuoti į socialinių centrų įrengimą, į remontus, bet daug svarbiau darbuotojai – kiek jie stiprūs, kokie darbuotojai ateina dirbti į socialinę sritį, koks jų pasirengimas dirbti, kompetencijos, gebėjimai pasiekti vaikus, kuriems reikalinga pagalba.

Visą straipsnį rasite: Apie šiuos vaikus niekas nenori kalbėti: institucijos neįgalios padėti, o saugesniu prieglobsčiu tampa gatvėautorė Domantė Platūkytė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *